Jak automatycznie usunąć historię lokalizacji i aktywności w Google

Jak automatycznie usunąć historię lokalizacji i aktywności w Google

Google wie i pamięta wszystko co robisz na swoim smartfonie lub w przeglądarce internetowej. To przerażające, jak wiele Google wie o Tobie. Aby ograniczyć wyszukiwarkowemu gigantowi możliwość korzystania z Twoich informacji, możesz automatycznie usunąć historię i inne informacje, które zbiera on z Twojego urządzenia i przeglądarki internetowej.

Usługi Google, z których korzystasz na telefonach z Androidem, takie jak Chrome, Zdjęcia Google, Gmail, YouTube i inne aplikacje, monitorują Twoją aktywność i przechowują wiele informacji związanych z Tobą. Informacje te obejmują dane o Twojej lokalizacji, historię wyszukiwania w internecie i aktywność, historię oglądania YouTube, historię wyszukiwania głosowego, metody płatności i hasła.

Sekcja “Dane i personalizacja” w Zarządzaj aktywnością Google pomaga sprawdzić aktywność w sieci i aplikacjach, historię lokalizacji, wyszukiwanie i historię oglądania YouTube. Aczkolwiek, Google pozwala również włączyć lub wyłączyć śledzenie lokalizacji i inne działania związane z głosem i dźwiękiem. Użyj opcji “Moja aktywność Google”, by śledzić swoją bieżącą aktywność w Google Chrome.

Włączenie automatycznego usuwania:

Wykonaj poniższe kroki, aby usunąć swoją Aktywność w sieci i aplikacjach Google i uniemożliwić wyszukiwarkowemu gigantowi śledzenie Cię.

1. Przejdź do ustawień Google Chrome

Otwórz przeglądarkę Google Chrome i kliknij na 3-kropkowe menu w prawym górnym rogu, a następnie przejdź przez rozwijane menu, aby znaleźć ‘Ustawienia’. Kliknij na nie. 

2. Kliknij przycisk Zarządzaj kontem Google.

W sekcji Ustawienia, kliknij “Zarządzaj swoim kontem Google”. Otworzy się przed Tobą kolejne okno.

3. Kliknij Dane i personalizacja

Przejdź przez menu po lewej stronie i kliknij na “Dane i prywatność”. Będzie to trzecia pozycja w menu.

4. Przejdź do Aktywność w internecie i aplikacjach

Przewiń stronę w dół, aby znaleźć opcję ‘Aktywność w internecie i aplikacjach’ i kliknij na nią.

5. Kliknij na “Zarządzaj aktywnością”, a następnie “Automatyczne usuwanie”.

6. Wybierz pożądany czas usunięcia aktywności Aktywność w internecie i aplikacjach

Pojawi się okno “Automatycznie usuwaj aktywność starszą niż” pokazujące różne opcje (3 miesiące, 18 miesięcy itp). Wybierz żądaną opcję i możesz kontynuować klikając na ‘Dalej’.

Dane użytkownika, które Google przechowuje, pomagają w rekomendowaniu wyszukiwań i reklam na podstawie Twojego zachowania i historii. Tak więc, to zależy od Ciebie, czy chcesz zachować je dla lepszych rekomendacji lub usunąć je i chronić swoją prywatność.

Podobało się? Pokaż znajomym
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments